Sosyal Medya

Güncel

13 milyon Şii 'Erbain' için Kerbela'da | FOTO

Hz. Hüseyin'in şahedetinin 40'ncı gün anmaları için Kerbela'ya 40 ülkeden 13 milyon Şii geldi



Dünyanın dört bir yanından milyonlarca insan Erbain törenlerine katılmak için Irak'ın Kerbela bölgesine akın etti. Irak'ın başkenti Bağdat'ta toplanan gruplar Kerbela'ya doğru yürüyüşe geçti. Irak güvenlik güçleri Hz.Hüseyin'in türbesinin etrafında olası terör tehlikesine karşı güvenliğin artırıldığını bildirdi.

40 ülkeden binlerce 13 milyon Şii Irak'ın güneyindeki Kerbela'da Erbain törenleri için toplandı.
Geceleyin sıcaklığın sıfıra düştüğü bölgede gecelemek için yanında çadır taşıyan gruplar, güvenlik güçleri tarafından terörist faaliyetleri önleme amaçlı kontrol noktalarında sıkı bir denetimden geçti.

Petrol fiyatlarının yarı yarıya düşmesinden bu yana ekonomik kriz içinde olan Irak törenlere gelen Şii Müslümanlar için bedava su, battaniye ve yiyecek dağıtıyor. Zengin Şii Müslümanların bağışlarıyla karşılanan masraflar için hükümetten teşekkür açıklaması geldi. Hz.Hüseyin türbesi etrafına yeraltı geçitleri ve yürüyen merdivenler inşa edildi. Hz. Hüseyin türbesi etrafında insanların ziyaretlerini izdiham olmadan gerçekleştirmeler için Irak hükümet güçleri oldukça büyük bir çaba sarfediyor.

Hazreti Hüseyin ve 72 arkadaşının Irak'ın Kerbela kentinde şehit edilişinin 40. gününü (Erbain) anma törenleri münasebetiyle İran'ın başkenti Tahran'da da anma etkinlikleri düzenlendi. Anma töreni için İmam Hüseyin Meydanı'nda toplanan binlerce İranlı, buradan şehrin güneyindeki Abdulazim Türbesi'ne kadar yürüdü.

Tahran’daki törenlerin en büyüklerinden biri, kentin güneyindeki Rey ÅŸehrinde düzenlendi. Sabah saatlerinde Tahran’ın merkezde bulunan Ä°mam Hüseyin Meydanı’ndan harekete geçen Ä°ranlılar, Rey ÅŸehrindeki Hazreti Hasan’ın soyundan gelen Åžeyh Abdulazim Hasani’nin türbesine kadar Kerbela hadisesini anma kapsamında yürüdüler. Yürüyüşe katılanlara yolda kurulan çadırlardan çeÅŸitli yiyecek ve içecekler dağıtıldı. Tören, öğle namazının kılınmasından sonra sona erdi.

SINIR KAPISI GERGİNLİĞİ İÇİN İRAN'DAN IRAK'A ZİYARET

Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı Ä°shak Cihangiri'nin iki ülke arasında krize sebep olan sınır kapısı ihlalini görüşmek üzere Irak'a geldiÄŸi bildirildi. 

Necef Ä°l Meclisi Ãœyesi Hüseyin Vehid, yaptığı açıklamada, Necef'e gelen Cihangiri ve beraberindeki heyetin Kerbela'yı da ziyaret ederek Zırbatiye Sınır Kapısı'nı ihlal eden Ä°ran vatandaÅŸlarının yol açtığı krizi görüşeceÄŸini belirtti. 

Irak'ın, İran ile ilişkisinin hukuki temeller üzerine kurulu olduğunu dile getiren Vehid, "Iraklıların İran'daki dini mekanları ziyaretinde hukukun dışına çıkmadığı gibi İranlıların da Irak'ta aynı şekilde davranması ve buradaki kanunlara saygı duymasını istiyoruz" dedi.

Vehid, söz konusu olay sebebiyle Ä°ranlılar tarafından kanunların ihlal edildiÄŸini dolayısıyla Ä°ran'ın özür dilemekle de mükellef olduÄŸunu dile getirdi. 

Ülkenin güneyinde yer alan Vasıt (Kut) ilindeki Zırbatiye Sınır Kapısı'ndan Erbain merasimleri için gelen yüzlerce İranlının kapıyı kırarak içeri girdiğini gösteren görüntüler hafta başında sosyal medyada yayınlanmıştı. Bunun üzerine Irak Dışişleri Bakanlığı, İran'ın Bağdat Büyükelçisi Hasan Danayifer'e resmi protesto kararını bildirmişti.

Vasıt yerel yönetimi de Zırbatiye Sınır Kapısı'ndan Kerbela'daki Erbain etkinliklerine katılmak için yaklaşık bir milyon İranlının girdiğini açıklamıştı.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.